Wildgroei aan WiFi-netwerken

dec 8, 2015

Mensen stellen steeds meer eisen op het gebied van WiFi. Logisch, er komen steeds meer mogelijkheden op de markt om het draadloos netwerk zinvol in te zetten, ook in het vliegtuig, het hotel of op de camping. Maar, zoals bekend, heeft elk voordeel zijn nadeel. Intenser gebruik, betekent ook dat WiFi-netwerken elkaar steeds meer in de weg zitten.

WiFi als steen
Een WiFi-netwerk is te vergelijken met stenen die in het water worden gegooid. Zie de steen als het access point en de cirkels eromheen als het bereik. De rimpelingen in het water raken én verstoren elkaar. Apparaten die zenden op dezelfde kanalen beïnvloeden elkaar op dezelfde manier en u, als eindgebruiker, merkt dat aan een steeds trager werkende verbinding.

Twee varianten
Zoals u ongetwijfeld weet, bestaan er twee varianten in WiFi-frequentie: de oudere 2,4 GHz, dat 3 niet-overlappende kanalen bevat. En de nieuwere 5.0 GHz frequentie, die afhankelijk van de instellingen met 19 niet-overlappende kanalen meer ruimte biedt. Goed. Oud eruit, nieuw erin, zou u kennen denken. De werkelijkheid ligt iets genuanceerder.

Natuurlijk, 2,4Ghz is gevoeliger voor storingen die worden veroorzaakt door onder meer draadloze toetsenborden, muizen, alarmsystemen en magnetrons. En er zijn slechts 3 niet-overlappende kanalen. Frequentie 5.0 GHz daarentegen heeft die storingen minder, maar ken ook direct een minder goed bereik.

Overwegingen
Als u start met WiFi, denk dan goed na over de plaats van het access point. Hoe centraler, hoe beter.
Let op met stalen kasten en dikke wanden: zij verstoren het signaal.
Kies bij voorkeur voor de 5Ghz-frequentie, zeker als u in een bedrijfsverzamelgebouw gevestigd bent, waar zich veel stoorzenders bevinden. Voorkom het gebruik van WiFi-versterkers, deze doen vaak meer kwaad dan goed. Kies voor professionele apparatuur, waarbij uw access-points goed met elkaar kunnen samenwerken.

Beveiliging
En, last but not least, misschien vindt u het een onprettig idee dat uw WiFi-wachtwoord bij teveel (oud)medewerkers bekend is. Regelmatig aanpassen van dit wachtwoord lost dit op, maar is in praktijk lastig. U kunt overwegen om over te stappen van WPA2-beveiliging, dat wil zeggen één wachtwoord voor iedereen, naar 802.1X-beveiliging, waarbij elke medewerker een eigen inlogcode heeft. Naast de voordelen van inzicht in en het toekennen van autorisaties aan de individuele medewerker, is 802.1X dankzij de sterke vorm van authenticatie, ook de best mogelijke beveiliging tegen inbrekers. Want, en u gelooft het vast niet, er zijn nog altijd bedrijven die onbewust hun buren van gratis WiFi voorzien. En dan hebben we het, naast de onnodige kosten die het gevolg zijn, nog niet gehad over de veiligheidsrisico’s.